17 april 2014|

​​​​​​​​​​​Het Rode Kruis ziet een taak voor zichzelf weggelegd in de ondersteuning en facilitering van spontane burgerhulp ten tijde van een ramp. Dat zei directeur Gijs de Vries vanmorgen bij de opening van het congres Power to the People.

Volgens De Vries is dit een natuurlijke beweging ten gevolge van twee trends die we anno 2014 bij elkaar zien komen: een overheid die zich verder terugtrekt uit de rampenhulpverlening en de burger die eenvoudig te mobiliseren is via sociale media. Een deelnemer van de politie beaamt: “Burgerparticipatie staat hoog op onze agenda. Het Rode Kruis kan hier een grote rol in spelen”.​

Nederland bereid te helpen

Dat sociale media het makkelijker maken om burgers te mobiliseren bij hulpverlening, is geen garantie dat ze dat ook willen. Maar, zo wijst onderzoek uit, de Nederlandse bevolking is meer dan bereid om te helpen in geval van nood. Met als inspiratiebron een succesvol initiatief van Rode Kruis Osterreich, hebben we onderzocht of er in Nederland plaats zou zijn voor een netwerk van burgers dat helpt als dat nodig is. Geen opgeleide Rode Kruisvrijwilligers, maar burgers die graag gecoördineerd inzetbaar zijn.

Een uitkomst die ons pleziert, maar niet verrast, gezien de vele voorbeelden van spontane bugerhulp in het recente verleden. Zo werd er massaal gehoor gegeven aan de oproep op Facebook om te helpen bij de zoektocht naar vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist in mei 2013. Initiatiefneemster Wanda van de Bovenkamp sprak vanmorgen ook op het congres.

Voor de meeste deelnemers is het duidelijk, zo blijkt vandaag: het is niet de vraag of de behulpzame burgers er zijn, noch hoe je ze in een crisissituatie weg zou moeten houden. “Ze zijn er en we moeten ons buigen over hoe we ze optimaal kunnen ondersteunen”. Menno van Duin, lector Crisisbeheersing en Veiligheid is het hier roerend mee eens. “We moeten burgers ondersteunen; niet afremmen”. ​​​

Ikbenveilig.nl

Een eerste aanzet in met name de facilitering van burgerhulpverlening is de website ikbenveilig.nl. Deze website is al in de lucht en uitgebreid getest tijdens een grootscheepse oefening rampvoorbereiding eind vorig jaar. De site is gebouwd naar Amerikaans voorbeeld en het idee is ontstaan naar aanleiding van de chaos die ontstond tijdens de windhoos op Pukkelpop in het Belgische Hasselt. Een dergelijke site had festivalgangers in staat gesteld om snel en eenvoudig aan familie te laten weten dat ze zich niet ongerust hoefden te maken.

Ikbenveilig.nl wordt onderdeel van een breder scala aan web-initiatieven, waarmee burgers in tijden van nood beter en sneller hulp kunnen verlenen, dan wel duidelijkheid over hun eigen welbevinden verschaffen.

Over het congres

Het congres Power to the People vindt vandaag, 17 april 2014, plaats op initiatief van het Rode Kruis. Onderwerp is de samenwerking tussen professionele en spontane hulpverlening.

Bovenstaand artikel is afkomstig van de website van het Rode Kruis

http://www.rodekruis.nl/actueel/nieuws/paginas/rode-kruis-wil-rol-spelen-in-burgerhulp.aspx