Aanpassing roosters bij de brandweer aanhouden

  • Webmaster www.brandweerinactie.nl

    Per 1 juni a.s. wordt het Arbeidstijdenbesluit gewijzigd. Het College voor Arbeidszaken heeft gemeenten bij ledenbrief van 13 maart jl. geïnformeerd over de gevolgen van deze wijziging voor, onder meer, de brandweer. Bij gemeenten en brandweerkorpsen heerst veel onduidelijkheid over de inrichting van de roosters per 1 juni a.s.. In dit bericht informeren wij u over de laatste stand van zaken. Bij beroepsbrandweerkorpsen wordt gewerkt met aanwezigheidsdiensten van 24 uur, waarbij medewerkers gemiddeld 54 uur per week aanwezig zijn op de werkplek. Op grond van de nieuwe regels worden alle uren die een werknemer op de werkplek doorbrengt aangemerkt als arbeidstijd. De maximale arbeidsduur bedraagt per 1 juni a.s. gemiddeld 48 uur per week wanneer er aanwezigheidsdiensten verricht worden. Voor beroepsbrandweerlieden is het toegestaan meer dan 48 uur te werken, op voorwaarde dat de individuele medewerker daarmee instemt.

    Lees verder op www.brandweerinactie.nl en laat op het forum eens weten hoe je erover denkt en wat er speelt bij de korpsen!!!

  • BRW

    In feite is de enigste winst dus geweest dat de rechter heeft bepaald dat de berekening zoals die van het commando van R'dam niet mag. Maar dat wisten we eigenlijk al.

    Nu blijkt echter dat in het belang van de publieke veiligheid we toch maar zolang de roosters moeten blijven draaien zoals ze nu zijn. De werkgever is dan wel (wat niet door de rechter werd erkent) nalatig geweest in het oppakken van de problematiek, ze hebben de problemen immers voor zich uitgeschoven onder het mom van “we krijgen toch wel uitstel en/of een uitzonderings postie”.

    Volgens mij zegt de rechter: “Jullie hebben gelijk maar krijgen het niet omdat de openbare veiligheid anders in het geding komt.” De werkgever wordt dus beloond voor zijn nalatigheid i.p.v. op de vingers getikt.

  • dref

    nee hoet moet nu wel want er lopen nog meer procedures

  • BRW

    Lees de uitspraak onder punten 5.4, 5.5, 5.6 en 5.7 eens goed door.

    Daar staat volgens mij dat in het kader van publieke veiligheid en omdat de brandweer niet verweten kon worden om veel eerder onomkeerbare beslissingen te nemen (verandering van roosters en aanname van extra personeel) en omdat de OR de huidige roosters al geruime tijd gedoogd en er geen aanwijsbare problemen zijn inzake gezondheid en veiligheid de rechter niet inziet waarom de OR het niet nog enige tijd kan gedogen. (5.4)

    De rechter ziet dan ook geen spoedeisend belang van de OR bij het ingrijpen van het huidige rooster, in aanmerking genomen dat de brandweer in een onmogelijke positie komt indien ze de huidige roosters niet meer mag gebruiken.

    Ik ben geen juridisch onderlegt persoon, ben slechts brandweerman met een MBO opleiding, maar na 5x lezen is dit het enige wat ik eruit op kan maken.

  • dref

    het klot dat het spoedeisende eruit maar op de rest van de punten heeft de OR gelijk gehad en ook met er binnen een redelijk termijn moet het geregeld zijn en er is nog een rit te gaan naar de bedrijfscommissie over het rooaster 2006 en dan ook naar de rechter mischien.

    de zaak die volgende week speelt is daarin ook belangrijk.

    we hebben erking dat het vakantieverlof en ziekte verlof ook als arbeidstijd moet worden gezien.

    die spoedeisendheid was niet het grootste belang wel de andere punten

  • Don Quichot

    Heeft de rechter gesteld dat de verlofuren en de vakantie niet mogen worden meegrekend bij het gemiddelde van 48 uur. Of heeft de rechter gesteld dat Rotterdam een rooster heeft van 54 uur, waarvan Rotterdam vindt dat als je verlof en vakantie ervan aftrekt je gemiddeld 48 uur over houdt?

    Volgens mij kan dus uit de uitspraak van de rechter geconcludeerd worden dat als de vakantie en de verlofuren ingeroosterd worden, je een rooster overhoudt van gemiddeld 48 uur…

    DQ

  • dref

    vakantie en ziekteverlof zijn fomele arbeidsuren dat staat ook in de wet dus ze moeten meegeteld worden. en

  • aktie.

    ;-)

  • dref

    welke lange zoon