Communicatie middelen brandweer

  • Johnie_G

    Ik moet net als een maand of twee terug weer een veslag maken voor school.

    Nu heb ik weer een vraag:

    Welke communicatie middelen zijn er bij de brandweer.

    Dan bedoel ik binnen in de kazerne, op de alarmcentrale, contact tussen alarmcentrale en de (brandweer)voertuigen, contact onderling tussen de brandweermannen/vrouwen en contact tussen verschillende hulpdiensten.

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Johnie.

  • Thijs de brandweergek

    Nou gaat ie dan:

    In het hele land communiceert de brandweer (en ook de andere hulpdiensten zoals politie, ambulance, KNRM etc.) via het C2000 netwerk. Dit netwerk is digitaal wat inhoudt dat het niet is af te luisteren (dus pech voor de scannerluisteraars). Het werkt met zendmasten die door heel Nederland staan. Als je een berichtje wilt inspreken zoekt het systeem zelf een zendmast op die nog niet in gebruik is en stuurt het berichtje naar die zendmast. Die zendmast stuurt het berichtje vervolgens via een ondergronds netwerk van kabels naar een andere zendmast. De tweede zendmast stuurt het berichtje naar de persoon waar het voor bedoeld is. Daarna zijn beide zendmasten weer vrij. In een schema:

    brandweerman –> zendmast –> kabelnetwerk –> tweede zendmast –> ontvanger

    Brandweermannen onderling praten met elkaar via portofoons. Die kan je het beste voorstellen als een soort walkie talkie. Op de portofoons zitten allemaal verschillende kanalen, zo kunnen er in een brandweerkorps meerdere ploegen tegelijk praten (de eerste ploeg op kanaal 1, de tweede ploeg op kanaal 2, etc). Op de portofoon zit een knop die je moet indrukken voordat je kan praten, na een seconde hoor je dan een piepje dat betekent dat je je bericht kan inspreken. Tijdens het inspreken van een bericht kan niemand anders in die groep een bericht inspreken (om te voorkomen dat er door elkaar wordt gepraat). Als je het bericht hebt ingesproken zeg je altijd ‘over’ dat betekent ik ben klaar met mijn bericht. Dan kan iemand anders praten (bijvoorbeeld reageren op jouw bericht).

    De portofoon kan gebruikt worden voor communicatie met de meldkamer, meestal heeft alleen de bevelvoerder een portofoon die in contact staat met de meldkamer (die staat in wat wij de TMO-modus noemen), in deze modus kan je met elkaar communiceren en met de meldkamer. Maar je moet wel binnen bereik van een zendmast zijn (er staan er 460 in Nederland, dus je hebt bijna overal bereik).

    Omdat je in gebouwen vaak minder bereik hebt, wordt daar door de brandweermannen onderling de DMO-modus gebruikt (dit werkt zonder zendmasten, maar met kleine in de portofoon ingebouwde zenders). De bevelvoerder heeft daarom ook een portofoon bij zich die in DMO mode staat.

    Als laatste is er nog de TXI mode, hierop kan je alleen berichten ontvangen (die wordt gebruikt in ziekenhuizen omdat het zenden van berichten zorgt voor storing in de apparatuur).

    In het voertuig zit een mobilofoon, deze werkt hetzelfde als een portofoon die op TMO mode staat ingesteld. Alleen zit hij vast in het voertuig gemonteerd (hij is dus niet draagbaar). Met de mobilofoon kan gepraat worden met andere voertuigen en de meldkamer. Vaak zit er aan de mobilofoon nog een statusbox: dit is een klein kastje met 10 cijfers erop. Ieder cijfer heeft een bepaalde betekenis (bijv. 1 betekent uitgerukt naar, 2 ter plaatse etc.). Om dan te laten weten dat je ter plaatse bent hoef je alleen maar op de twee te drukken in plaats van een heel gesprek met de alarmcentrale aan te knopen, dat scheelt een hoop tijd.

    Op de kazerne is vaak een kazerne-alarm aanwezig, dit kan een geluidssignaal zijn of een aantal lampen of beide tegelijk. Zodra dat afgaat gaan de aanwezige mannen gelijk naar het voertuig, trekken hun pak aan en zijn vertrokken. Mensen op kazernes waar geen kazernealarm aanwezig is en mensen die niet op de kazerne zijn worden gealarmeerd via het P2000 netwerk. Dit is hetzelfde als het C2000 netwerk alleen kan er geen gesproken tekst worden verzonden (dus alleen berichtjes). De brandweermannen hebben allemaal een pager, dit is een klein kastje dat alleen tekstberichtjes kan ontvangen. Op het tekstberichtje komt dan te staan wat er aan de hand is, waar het is en welk voertuig er naar toe moet.

    Over de meldkamer weet ik niet zoveel want ik ben geen centralist. De meldkamer zit ook op het P2000 systeem. Zij hebben een flink aantal computers met allerlei gegevens. Op één computer staan alle gegevens van de persoon die belt (dus ook je telefoonnummer, grapjes uithalen heeft geen zin, ook de smoes “mijn beltegoed is op wilt u even die en die voor me bellen” is geen reden om 112 te bellen). Op een tweede scherm staat alle informatie over het gebouw of de plek waar de brand is (brandkranen, wat de functie van het gebouw is (kantoor, school, woonhuis, etc.), of er brandgevaarlijke stoffen staan, wie de eigenaar is, enz.). En dan hebben ze nog een derde computerscherm waarop ze kunnen zien waar alle wagens zich bevinden (niet tot op de vierkante centimeter, maar wel vrij nauwkeurig). Op deze kaart komt ook de locatie van de brand/het ongeval te staan zodat de meldkamer eventueel voertuigen kan helpen de weg te vinden.

    Wil je eens zien hoe zo'n P2000 bericht eruit ziet kijk dan even op:

    http://monitor.livep2000.nl/

    Wil je (nog) meer informatie over C2000 kijk dan even op:

    http://www.c2000.nl/?1=1&menuitemID=104¤tMenuitemID=104

    Ben je benieuwd hoe een portofoon of een pager eruit ziet, typ de termen dan eens gewoon in op google afbeeldingen en dan komt er vast wel resultaat.

    Bel ook gewoon (nog eens) een keer aan bij de brandweerkazerne en vraag of je de verbindingsmiddelen eens mag bekijken. Doen ze vast wel. Misschien heeft één van hen ook nog wel het leerboek manschap orientatie, daar staat een heel hoofdstuk over communicatie in.

    succes!

    Thijs

  • microfoontje

    Op de kazerne's van amsterdam wordt dmv c2000 mobi de omroep instalatie geopend en dan kan er een gesproken uitrukbericht worden gegeven, als backup heeft men een lichtkrant met daarin een p2000 code en een c2000 modus waardoor je twee dezelfde berichten in een kazerne kan lezen bij het instappen van de auto.

    Voor de kazerne ploegen heeft men een analoge kazerneporto waarmee men binnenhuis goede dekking heeft met de ploegleden onderling.

    Op de meldkamer heb je verschillende systemen namelijk c2000 communictie systeem en daarnaast nog net 3a waarmee het sirenenetwerk mee aangestuurd wordt en kan gebruikt worden als backup met de meldkamer .

    hopelijk heb je nu wat extra info voor je spreekbeurt. microfoontje

  • Johan

    Zoals je kan lezen heeft iedereen het over het communiceren met de C2000 en P2000.

    De leukste wordt altijd vergeten.

    Het is nog steeds mogelijk om een ordenance aan te wijzen (ook vanuit het publiek) die fysiek een boodschap moet overbrengen. Dit kan dmv een oleaat (een stuk plastic waarop een bericht geschreven staat of een tekening gemaakt is) maar het kan ook een verbale boodschap zijn. De ordenance gaat dus van de ene naar de andere persoon en weer terug. Dit kan ook lopend zijn.

    Dus Johnie, als de wereld instort en alle moderne apparatuur als c2000, gsm en analoge portofoons, onbruikbaar is stappen we terug naar de ordenance.

  • Johnie_G

    Hartelijk dank voor deze uitleggingen!

    Hier hebben we heel veel aan. :)

    Nogmaals dank.

    Johnie.