Brandweer moet binnen 8 minuten arriveren

  • bomberos

    DEN HAAG - De brandweer moet voortaan meestal binnen 8 minuten aankomen bij een incident. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft woensdag aangekondigd dat ze die verplichting wettelijk wil vastleggen.

    Ter Horst reageert met haar voorstel op een inspectierapport waaruit blijkt dat de opkomsttijd van de brandweer fors is toegenomen.

    De brandweer had vorig jaar vaak tussen de 12 en 15 minuten nodig om te arriveren. Bij 70 procent van de branden duurde het 8 minuten of langer voordat de hulpdienst ter plaatse was.

    In 2000 werden de 8 minuten in minder dan de helft van de gevallen overschreden.

    Vuistregel

    Momenteel staat nergens in de wet voorgeschreven hoe snel de brandweer bij een incident moet zijn. Als vuistregel geldt al wel dat de brandweer binnen 8 minuten na de melding ter plaatse arriveert. Voor woningbranden in de historische binnenstad geldt een opkomsttijd van maximaal 6 minuten.

    Rotondes

    De brandweer heeft de laatste jaren meer moeite om snel uit te @!#$, omdat vrijwilligers verder van de kazerne zijn gaan werken. Daarnaast hinderen verkeersmaatregelen zoals rotondes, drempels en paaltjes een snelle opkomsttijd.

    Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

    Files

    De inspectiedienst heeft tips gegeven om de opkomsttijd te verkorten. Brandweervrijwilligers zouden files op weg naar de kazerne kunnen vermijden door met de brommer te komen.

    Ook kunnen vrijwilligers overdag worden ingedeeld bij een kazerne in de buurt van hun werk, terwijl ze in de avonduren opgeroepen kunnen worden voor een brand in de omgeving van hun woonhuis.

    Slimme locaties

    Daarnaast moeten kazernes overwegen om een deel van hun blusvoertuigen paraat te houden op slimme locaties in hun regio, met bemanning in de buurt.

    Op die manier kan de rijtijd naar een incident worden verkort. Met datzelfde doel zou de brandweer moeten meepraten over verkeersbelemmerende maatregelen in een gemeente.

    Beton

    Minister Ter Horst wil de verplichte opkomsttijd van 8 minuten overigens niet in beton gieten. Het kan nodig zijn om voor sommige gebouwen een kortere tijd voor te schrijven. In andere gevallen zou de brandweer juist een langere opkomsttijd kunnen aanhouden.

    Ambulances

    De Tweede Kamer wil ook dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) meteen ingrijpt als er in een regio door een tekort aan ambulances levens in gevaar komen. Uit recent onderzoek van de ambulancebranche bleek dat 9 procent van de spoedeisende ritten niet binnen een kwartier ter plekke is.

    De minister laat uitzoeken of er op bepaalde plaatsen geld bij moet om te zorgen dat in het hele land ambulances op tijd kunnen zijn. Dit onderzoek is volgend jaar pas klaar, maar dat duurt de Kamer te lang.

  • waakvlam43

    Als dit door gaat dan zeg maar dag tegen onze vrijwiligers.

    Maak er maar beroeps van dan kunnen ze gelijk lid worden van een bond zodat we eens een echt blok kunnen vormen. Mischien dat dan de flo en de cao alsnog geregeld kan worden.

  • oestertje

    Je zou het ook eens van de positieve kant kunnen bekijken. Kom zelf met voostellen om sneller uit te @!#$. Gebruik hiervoor de net opgerichte vakvereniging brandweervrijwilligers.

    Er zijn echt mogelijkheden voor vrijwilligers om hun meerwaarde te vergroten. Laat je niet overdonderen, maar kom met creatieve ideeen. Het is toch een simpel rekensommetje van aantal functieplaatsen van beroepskrachten tegenover kosten van ideeen van vrijwilligers om sneller uit te @!#$??

  • Guust

    bomberos schreef:

    >

    > Beton

    >

    > Minister Ter Horst wil de verplichte opkomsttijd van 8

    > minuten overigens niet in beton gieten. Het kan nodig zijn om

    > voor sommige gebouwen een kortere tijd voor te schrijven. In

    > andere gevallen zou de brandweer juist een langere

    > opkomsttijd kunnen aanhouden.

    >

    Dus mag de opkomsttijd wel weer verlengd worden maar de vraag is enkel nog; voor welke gebouwen of objecten is dit van toepassing?

    ze mag dan wel wat duidelijker worden.

    groeten

    Guust

  • klint

    guust schreef :

    Dus mag de opkomsttijd wel weer verlengd worden maar de vraag is enkel nog; voor welke gebouwen of objecten is dit van toepassing?

    voor het binnenhof… :-)

  • gerben

    Wat nou simpel rekensommetje.

    Een beroepsbrandwacht verdient neto net iets meer als wat iemand krijgt bij de socialedienst.

    Nee gewoon de vrijwilligebrandweer opheffen en centraal/strategies tussen een aantal gemeentes een brandweerpost neerzetten.

    Sterker door Strijd

  • ouwe hbt

    Hoi Gerben

    Een beetje kort door de bocht gelijk een groep opheffen die het al jaren goed probeert te doen.

    Ja volgens mij heb iedereen in nederland dezelfde recht op hulp dus binnen 15 min een ambu en nu misschien in de nieuwe wet binnen 8 minuten een brw voertuig.

    Het is een beetje raar dat als je in een grote stad of nabij woont dit wel kan maar woon je daar ver buiten dan komt er misschien een brw wagen met teweinig mensen en binnen hoeveel minuten is onbekend.

    De ambu gaat het zowiezo niet halen binnen de daar voor gestelde tijd.

    Ik ben zelf ook vrijwilliger dus schrijf ik mijn collegas niet af er moet alleen een oplossing komen.

    bv overdag een beroeps gedeelte en in de avond vrijwillig of iets anders maar ik denk daat er ook iets moet gebeuren aan dit probleem.

    Want we staan er toch voor de burger of niet?

    gr

  • BRW

    Het is mischien een beetje kort door de bocht van mij en ik wil geen discussie aanslingeren van beroeps vs. vrijwillig maar het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je voor een bepaalde vorm van hulpverlening van “vrijwilligers” afhankelijk bent, het gaat om incidenten die directe hulpverlening verreisen en dan moet je mensen oppiepen van hun werk/huis en de laatste tijd maar al te vaak hopen dat je een vol voertuig hebt. Tegenwoordig werken ook steeds minder mensen in de buurt van hun huis en werken steeds meer mensen buiten de reguliere 08:00 tot 17:00.

    Nu de wettelijke norm van 8 minuten, maar voor sommige gebouwen mag dat wat ruimer zijn, hoe moet je dat in hemelsnaam uitvoeren, 2 gebouwen in hetzelfde uitrukgebied de ene moet binnen de 8 min. een voertuig ter plaatse hebben en de ander mag daarvan afwijken, hoe gaan ze dat in hemelsnaam coördineren wat betreft bouw van kazernes, plaatsing van voertuigen en wel of geen beroeps, het gaat tenslotte om hetzelfde uitrukgebied.

    Het probleem is gewoon dat de brandweer niks mag kosten, er moeten verkeersremmende maatregelen genomen worden zoals minirotondes, drempels en paaltjes. Leuk allemaal maar de hulpverleners worden hierdoor ook opgehouden, bij mij in de buurt hebben we op iedere hoek van de straat van die betonnen bollen en 3hoeken (net scheve priramides) leuk om vrachtverkeer tegen te gaan maar een chauffeur van een ladder heeft best moeite met het nemen van zo'n bocht (daarbij heb je veel chaufeurs in 020 die het verplicht moesten worden en dus niet of nauwelijks feeling/ervaring met het bestuderen van zo'n groot ding hebben). Overal wordt gewerkt aan de weg maar er wordt geen rekening gehouden dat je in sommige gevallen wel heel erg ver moet omrijden.

    En de commandant maar roepen dat ze naar een profesioneel korps streeft bla bla bla en aan de andere kant worden de autospuiten opnieuw ingedeeld naar landelijke norm waardoor enkele essentiele middelen die je nodig hebt voor een brand in de binnenstad (zoals 38 mm lagedruk slangen) van de autospuit verdwijnen.

  • Jan.

    Ja, dat is nou net waar de politiek een eerlijk antwword op moet geven. Wil men een snelle bereikbaarheid van een groot gebied dan zullen er andere maatregels moeten komen dan drempels enz. Dan zal men de verkeerslichten moeten voorzien van beinvloeding vanuit de brandweerwagens. Dan zal men de vrijwilligers moeten voorzien van scooters (i.i,g. de dienstdoende ploeg(en)) Enz. En dat kost geld.

    Laten de commandanten de gemeenteraden het schriftelijk voorleggen: Of u zorgt voor budget voor deze zaken , of u neemt de verantwoording geheel op uw schouders en ik wil er niet meer op worden aangesproken als het fout gaat. Want er wordt wel geroepen: “De brandweer komt te laat”maar het is meer dat er zoveel gewijzigd is in infrastructuur, aannamebeleid e.d. waar niet is gerekend met oplopende problemen zodat dit niet meer op de brandweer kan worden afgeschoven.

    En overdag beroeps en 's avonds vrijwilligers??? Laat dan eerst onderzoeken of vrijwilligers in deeltijd bij de hoofdwerkgever- en parttime bij de brandweer kunnen zijn. Dan zou je elke dag een beperkte ploeg gekazerneerd kunnen hebben en blijven de vrw. betrokken bij de 1e uitruk. Maar ook dan moet de gemeente geld beschikbaar hebben. Daarna komt de dagberoeps pas in beeld denk ik.

    En wat de standaardbepakking betreft: Ik ben erg blij met 38 mm slangen voor in de flats of hoogbouw e.d. Daar met 52 mm werken is niet te doen. Waarom zou dat niet meer mogen?? Vind sowieso dat de standaardbepakking kan worden beperkt tot het echt nodige voor een 6 m/v ploeg. (waarom 4 tot 6 straalpijpen LD voor 2 inzetploegen of 4 chemiepakken voor 1 inzetploeg, en 1 stand-byploeg in uitrukkleding per TS??

    Dus een herziening prima, maar wel in overeensteming met de werkers ermee. En niet een stropdassenclub die het gaat bepalen want daar heb ik de buik van vol.

    En vergeet het “plezier” in de uitrukken niet!!

    Jan.

  • Firefighter

    laten we niet vergeten dat de richtlijn al 8 minuten was. bij ons in bergen wordt hier al jaren mee gerekend.

    zelfs voor de fusie van bergen, egmond en schoorl was het bij ons in schoorl al zo dat we feitelijk in 8 minuten ter plaatse moesten zijn.

    het wordt alleen nu wettelijk vastgelegd. dit zou de vrijwilliger alleen maar moeten motiveren om sneller ter plaatse te komen.

    let wel, dit komt uit de mond van een vrijwilliger in hart en nieren.

    ik snap best dat het niet altijd eenvoudig is om de 8 minuten grens te halen, maar de burger accepteerd gewoon niet meer dat de brandweer er bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten over doet om ter plaatse te komen.

    veel succes iedereen en doe je best om te laten zien dat we het als vrijwilligers WEL aankunnen.

    groeten rob limmen

    brandweer bergen

    blusgroep schoorl