Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) in een rapport.
Het programma Radio Kassa wist de hand te leggen op het rapport dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is gemaakt.
Vlucht
Beleidsmakers gaan er bijvoorbeeld van uit dat mensen meteen op de vlucht slaan als ze een brandalarm horen. Maar volgens het NIFV is dat helemaal niet zo.
En als mensen bij een brand een pand uitvluchten, zoeken ze meestal dezelfde weg als die ze namen toen ze binnenkwamen. De groene bordjes die de route naar de nooduitgang aangeven, zien ze vaak niet.
Het verbaast het instituut dan ook dat diverse commissies jarenlang bezig zijn geweest met de vraag of de bordjes rood of groen moesten zijn, terwijl dit helemaal niet belangrijk lijkt te zijn.
Achterhaald
“Het huidige beleid is gebaseerd op achterhaalde uitgangspunten met betrekking tot het menselijk gedrag bij brand”, aldus het NIFV in het rapport ‘Zelfredzaamheid bij brand; kritische factoren voor het veilig vluchten uit gebouwen’.
Verder hebben onderzoeken naar rampzalige incidenten volgens het instituut “zelden geleid tot een grondige evaluatie van de gehanteerde uitgangspunten van het brandveiligheidsbeleid”.
————————————–Einde bericht——————-
Je moest eens weten wat de kosten zijn van het steeds weer opnieuw installeren en op aanwijzing van de autoriteiten verhangen van de groene bordjes bij het opleveren van panden.
De aannemers lopen gilled weg als de autoriteiten komen inspecteren.
Waar kan de rekening worden ingedient??
Met vr gr Leen