Asbest

  • Leen (L1)

    PAPENDRECHT - Bij een grote brand in het Tenniscentrum TOP in de Oostpolder in Papendrecht, is een aanzienlijke hoeveelheid asbest vrijgekomen.

    De komende dagen wordt het gevaarlijke goedje opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

    Van gevaar voor de volksgezondheid is geen sprake, zegt de GGD.

    De brand begon zondagochtend rond 1.00 uur, waarna de brandweer uitrukte met groot materieel. Hoe groot de schade is aan het gebouw is nog niet bekend.

    De brand trok vooral veel jeugd, die na het uitgaan huiswaarts keerde. Verschillende keren waren er vlammen te zien die uit het dak van het gebouw sloegen. Al tijdens de brand werd de N3, die direct naast het sportcentrum loopt, afgesloten voor alle verkeer. Dat had te maken met de vrijgekomen asbest. Het sportpark is voorlopig nog afgesloten. In de wijde omgeving is asbest terechtgekomen, maar de concentratie daarvan is laag, zo laat de gemeente weten. Hoe groot het verspreidingsgebeid is, wordt nog onderzocht. De Burgemeester Keijzerweg is inmiddels schoongemaakt, datzelfde gebeurt nu ook in de wijk Middenpolder. Daar zijn mannen in witte pakken bezig om het asbest op te ruimen. De gemeente Papendrecht heeft een telefoonnummer waar verontruste bewoners terecht kunnen met vragen. Gistermiddag hadden zo’n dertig mensen daar gebruik van gemaakt.

    Het asbest is meegekomen met isolatiemateriaal op het dak van het tenniscentrum.

    Bron AD.nl

    Vraag

    Waarom is asbest gevaarlijk?

    Antwoord

    Asbest is een mineraal, een natuurproduct. Asbest is opgebouwd uit hele fijne, microscopische kleine vezels. Asbestvezels zijn zo klein dat je ze soms niet eens kunt zien met het blote oog.

    Asbest is tot in de jaren ’80 veel gebruikt in gebouwen en woningen. Asbest is sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Zolang asbest in gebonden staat verkeert is er geen gevaar voor de gezondheid. Maar als er losse asbestvezels worden ingeademd lopen deze vezels vast in de luchtwegen. Van die vezels kun je ziek worden. Je kunt er bijvoorbeeld longkanker van krijgen. Vandaar dat tegenwoordig asbest niet meer gebruikt mag worden in nieuwe woningen en gebouwen.

    Van asbest wordt je niet meteen ziek en ook niet als je een keer wat hebt ingeademd. Maar voorkomen moet worden dat mensen langdurig asbestvezels inademen.

    Bron W.Wever

    1 aanzienlijke hoeveelheid asbest vrijgekomen

    2 het gevaarlijke goedje………..gespecialiseerd bedrijf. .

    3 Van gevaar voor de volksgezondheid is geen sprake,

    4 De brand trok vooral veel jeugd, die na het uitgaan huiswaarts keerde

    5 N3 afgesloten voor alle verkeer……..had te maken met de vrijgekomen asbest

    6 maar de concentratie daarvan is laag ..aldus de gemeente

    Het was wel een leuk gezicht die volgende morgen. Mensen in gele pakken die als maanmannen verkleed de zichtbare stukjes verkoold asbest uit de tuin raapte en auto's schoon spuiten. Dat alles onde het toezicht van de gehele buurt die benieuwd was of het wel resultaat had die grote opzomerbeurt. Ook het kruispunt is weer helemaal schoon.

    “En die microvezels dan? ” vroeg mijn kleine nichtje van negen, “die doen je pas goed kwaad.vlg Willem De grote stukken zwarte rommel had mijn buurman al opgeruimd voor die specialisten kwamen en mij Pa had zelf al een emmer water over de auto geplenst”

    Maar ja, de N3 was toch maar veilig afgesloten geweest de jeugd een leuke avond na thuiskomst en de specialisten hadden een buitengewoon goed weekend?

    Ik draai wat aan mijnn gehoorapperaat en doe maar of ik haar niet begrijpt. Of moet ik haar uitleggen dat de GGD ook naar Willem Wever kijkt en ze daar weten dat de stukken en brokken rondvliegend verkoold asbert geen kwaad kunnen?

  • Remco T

    Leen,

    Eén ding moet je ze nageven het is wederom gelukt alles en iedereen, op enkele sterfelingen na, om de tuin te lijden, lessen uit het verleden helpen hen daarbij.

  • Maarten Admiraal

    Asbest is een natuurproduct en komt standaard in de lucht al voor. Zij het in hele lage concentraties. Losse vezels verwaaien en komen in de weide omtrek neer. Dan hebben we het niet over meters maar over kilometers (50 - 100 km verspreiding na een brand is heel gewoon). In het geval van brand komen er zelfs minder losse vezels neer in de directe omgeving dan in de weide omgeving.

    De losse stukjes is een heel ander verhaal, zolang dit stukjes zijn, zijn het zgn hechtgebonden stukjes. De vezels zitten hier “vast” in verwerkt en kunnen geen kwaad. Onder invloed van het weer en op de grond kunnen deze vezels losraken en schade veroorzaken. Het is dus zaak deze stukjes op te ruimen. In het geval van bodemonderzoeken zal na een asbestbrand altijd de grond in de omgeving onderzocht moeten worden op losse vezels.

    De mannen in witte pakken en de regels zoals we die bij de brandweer kennen in geval van asbest hebben voornamelijk te maken met het feit dat we vaak tijdens het incident te maken hebben met hogere concentraties en omdat we een beroepsgroep zijn die standaard vaker met asbest in aanraking komen.

    Ik ken zelf o.a. de richtlijnen voor het onderzoek en sanering van asbest in grond. Er zijn al richtlijnen die voorschrijven dat bij het onderzoek naar en werken met bepaalde typen onderzoek/sanering geen witte pakken gedragen worden om ongerustheid in de buurt of ongerustheid bij scholen te voorkomen.

  • Leen (L1)

    Erg duidelijk en verhelderend Maarten,

    Kun je ook vertellen hoe men de zgn. hechtgebonden stukjes kan herkennen in tuinen en plantsoenen, weilanden en ruigte op delen braakliggend bedrijfsterreinen. Het afspuiten van auto's, het vegen van de straat lijkt mij niet alles wat er gedaan wordt aan het opruimen. Wel het gemakkelijkste en het meest in het oog springend Hoe selecteert men de zgn. hechtgebonden stukjes van de tuinaarde op de volkstuintjes? Enig idee hoeveel % er wordt verwijderd aan asbest?

    Want wat het oog niet ziet is het gevaarlijkste, toch? Dat verteerd het eerst, brengt de gevaarlijke microvezels weer in de lucht en verwaait verder tot wel 100km.

    Al met al lijkt het dat we steeds bij ieder incident weer de paarden achter de kar spannen. En reken maar dat dit een gouden kar geworden is. Vlg. mij worden door slimme zakenlui miljoenen verdiend aan deze calamiteiten, aan het straatvegen en schoonspuiten van de auto's, Gecoördineerd door politie en brandweer? Voorgeschreven door richtlijnen die zijn opgesteld door de overheid. Betaalt door de miljoenen omwonende die niet juist worden voorgelicht.

    Bestaat er ook zo iets als een richtprijs per vierkante meter schoongemaakte grond? Per 10 of mogelijk per 100 m2. Met welke begroeiing of juist niet. Met wat voor gegarandeerde opruim percentages?

    Wat kost dat nou zo’n brandje in Papendrecht? Hoeveel man liep daar na de brand rond vorig weekend en een deel van de week? Met welk goedje besproeide men de weg voordat er geveegd werd? Wat kost het spul wat per tankwagen werd aangevoerd? Wie betaalt de rekening? Wij met z’n alle via verzekering? De hal eigenaar? Zijn verzekering? Gemeente? Rijk?

    Rijk? Ja de eigenaar van het asbestcalamiteiten team. Arm? Aan de juiste informatie.

    Leen

  • Maarten Admiraal

    Hoe men de stukjes kan herkennen is moeilijk te zeggen. Daar zijn cursussen voor “asbestherkenning in grond”. En zelfs dan is het niet altijd mogelijk om 100% zeker te zijn van asbest.

    Na brand wordt de grond cm voor cm afgespeurd naar stukjes, er blijft dan nog maar heel weinig liggen.

    Er worden geen rare goedjes gebruikt om te spuiten maar gewoon water. Dit water dient om tijdens het vegen het verstuiven tegen te gaan. Ook tijdens het werken met de stukjes wordt water gebruikt om het verstuiven tegen te gaan. De aanwezigheid van asbestvezels op zich is geen probleem. Zoals ik al schreef zit het van nature al in de lucht (in lage concentraties).

    De voorzorgsmaatregelen die genomen worden door saneringsbedrijven en de brandweer hebben grotendeels te maken met het feit dat deze groepen beroepsmatig veel vaker met hogere concentraties in aanraking komen. Daarom zie je vaak mannen in witte pakken door een woonwijk lopen na een brand terwijl vader en moeder met de kinderwagen er naast lopen.

    De kosten van zo'n operatie kan in de papieren lopen, hier zijn veel factoren van afhankelijk en is niet zo één twee drie te noemen. In de milieuwereld is een stelregel: De vervuiler betaald. De vraag is dan altijd is het bedrijf/persoon verantwoordelijk voor de vervuiling te stellen. Dit geeft vaak gigantische civiele procedures. De overheid schiet in dit soort gevallen de sanering vaak voor.

  • Leen (L1)

    Ik kwam vanmiddag langs deuitgebrande tennishal.

    Het talud van de naastgelegen N3 wordt volledig afgeschraapt door graafmachines. Men laat geen middel onbeproefd om de laatste stukken asbest te verwijderen bij Rijkswaterstaat.

    Bij aangrenzende de delen vlak naast de brandhaard is de toplaag geheel verdwenen.

    Nu lijkt het mij dat de lichtere, gevaarlijkere deeltjes die over de N3 gewaaid zijn tercht gekomen zijn in de tuintjes van de omwoonenden. Wordt dan ook daar de toplaag verwijderd? Immers de kleiner, meer verwaaide delen zijn gevaarlijker voor de gezondheid dan de grotere brokken.

    Leen

  • Maarten Admiraal

    Meestal wordt er geinventariseerd tot hoever brokstukjes zijn gekomen. Brokstukjes waaien niet ver weg maar blijven dicht bij de brand.

    Wat er over blijft is asbeststof. Dit stof waait veel verder weg. Deze deeltjes verwaaien dusdanig met de “gewone” lucht om ons heen dat op een gegeven moment de natuurlijke waarde van het asbeststof wordt bereikt.

    Asbeststof is welliswaar vele malen gevaarlijker dan brokjes, toch komt het in de gewone natuur voor.

    Praktisch gezien hoeven dus alleen gebieden gereinigd te worden waar daadwerkelijk stukjes te vinden zijn.