NIEUWSBRIEF FNV BRANDWEER, 16 NOVEMBER 2009
ALARM
NIEUW FLO-GAT
ALS AOW NAAR 67 GAAT !!
Het kabinet is van plan de AOW-leeftijd van 65 naar 67 te verhogen. Wat zijn de gevolgen voor de brandweer ?
Val je onder het FLO-overgangsrecht (in dienst vòòr 1/1/2006) ?
Tussen 55 en 59 jaar(afhankelijk van je dienstjaren) kun je stoppen met werken. Vanaf 59 jaar tot 62 ontvang je levensloop en vanaf je 62-ste ga je met pensioen. Op je 65-ste krijg je AOW plus ABP-pensioen.
Als het kabinet zijn zin krijgt, gaat de AOW twee jaar later in, en dan heb je twee jaar lang een enorm gat in je inkomen. Dit gat is gelijk aan 24 maanden AOW( € 1000,-).
Als je 42 arbeidsjaren hebt, kun je wel op je 65-ste AOW ontvangen, maar deze uitkering is dan de rest van je leven minimaal 8% lager.
Zwaar beroep ? FLO helemaal weg ?
Het is nu onduidelijk of de brandweer tot de zware beroepen wordt gerekend. Maar ook als dat wel gebeurd is de kans op een gat van 2 jaar heel groot. Het kabinet stelt namelijk dat je maximaal 30 jaar in een zwaar beroep werkzaam mag zijn; daarna moet je werkgever iets anders aanbieden. In dat geval lijken al je FLO-overgangsrechten als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Je zult er aan mee moeten werken. In dat andere beroep moet je dan ook nog eens door tot 67 jaar ! Pas als de werkgever niets doet, moet de werkgever een boete betalen, en kan de werknemer met 65 AOW ontvangen; hoe hoog de uitkering dan is, is volstrekt onduidelijk.
In dienst getreden vanaf 1 januari 2006 ?
Je zult dan door moeten werken tot 67 jaar ! Dat is op zijn minst 2 jaar langer, dan nu is geregeld. Mocht de brandweer als een zwaar beroep worden aangemerkt, ook dan moet je door tot 67 jaar. Ze willen namelijk werknemers in zware beroepen na 30 jaar iets anders laten doen, zodat je tot 67 door kunt gaan. In het geval de werkgever niets doet, zou je wel met 65 kunnen stoppen, maar onduidelijkis wat dan de hoogte van de AOW is.
Tweede Loopbaan werkt tot op heden niet.
In de CAO Gemeente is sinds 1 januari 2006 geregeld dat na 20 jaar een tweede loopbaan moet worden aangeboden. Het kabinet lijkt hetzelfde voor ogen te hebben, voor alle zware beroepen, maar dan na 30 jaar. Met deze maatregel proberen ze de verhoging van de AOW-leeftijd acceptabel te maken. Wie er kan, moet door tot 67, en voor zware beroepen, moet er tijdig lichter werk komen, zodat ook zij door kunnen. Wij weten inmiddels na bijna vier jaar dat werkgevers dit een dure slechte regeling vinden. Vrijwel geen enkele gemeente komt de verplichtingen uit de cao op dit onderdeel na.
AOW naar 67 is absoluut niet nodig
De FNV heeft tal van financiele alternatieve aangedragen, waarmee ook 4 miljard wordt bezuinigd. Het is een kwestie van keuzes maken, en het kabinet pakt blijkbaar liever de werknemers, dan anderen.
“We hebben straks tekort arbeidskrachten om onze kinderen goed onderwijs te geven en de ouderen te verzorgen”, aldus Wouter Bos. Ook dit argument geldt niet. Er werken tot nu toe heel weinig mensen die ouder dan 60 jaar zijn. Als we door middel van prikkels stimuleren dat mensen vrijwillig langer doorwerken, kunnen de toekomstige tekorten worden opgevangen. De laatste vijf jaar is in de overheidssectoren de gemiddelde uittreedleeftijd door financiële voordelen twee jaar opgeschoven.
Het zijn de werkgevers die ouderen liever zien gaan dan komen. In de onderhandelingen over de gemeente CAO hebben wij voorgesteld het recht(niet de plicht) vast te leggen om na je 65-ste door te mogen gaan. De werkgevers weigeren dit voorstel over te nemen. Zij willen bepalen wie er door mag en wie niet.
KOM IN ACTIE, DOE MEE, IN UNIFORM, OP 21 NOVEMBER AAN DE PROTESTBIJEENKOMSTEN IN ROTTERDAM, EINDHOVEN en ASSEN
VAN 11.00 tot 13.00 uur
Nieuwsbrief FNV Brandweer