Waarom wij staken.
Simpel gezegd omdat onze werkgever ons brandweermensen, dat zijn dus de mensen die tijdens welke calamiteit dan ook binnen 6 of 8 minuten naast je staan, deze mensen tijdens hun aanwezigheidsdienst van 24 uur meer wil laten werken. M.a.w. zoals in Maastricht werkt de brandweer 24 uur diensten, we beginnen om 8 uur s’morgens en zijn dus 24 uur op de kazerne aanwezig. Tijdens deze 24 uurs dienst doen wij onze werkzaamheden, denk aan onderhoud materiaal dat we nodig hebben om bij de burger, u dus, een brand te blussen. Alles moet prima in orde zijn, dat geld dus ook voor de ademlucht, de brandweerwagens en noem het maar allemaal op. Daarnaast oefenen wij om zo professioneel en getraind mogelijk te blijven om de burger, u dus, te helpen bij welke ongelukken dan ook. Iemand die brand in zijn eigen huis heeft gehad of tijdens een auto ongeluk een brandweerman of vrouw naast zich kan herinneren weet nu precies waar dit schrijven over gaat.
Dan houden wij nog onze conditie op peil, voor dit beroep heb je gewoon een goede conditie nodig.
Dit alles doen wij, in Maastricht, tijdens een 24 uur dienst tot 18.00 uur, en dan moeten we niet vergeten dat als een alarm gaat dat we uitrukken. Hier begint het bij, uitrukken, daarvoor zijn we opgeleid, getraind en conditioneel op peil. Wij willen onze burgers van onze stad zo goed mogelijk helpen. Wat er ook gebeurt, professionaliteit en snelheid kan een leven redden, daar hoeven we elkaar niets wijs over te maken, de kranten staan er dagelijks vol van.
Na 18.00 beginnen de wachturen, dit zijn uren waarin wij op de kazerne moeten blijven om zo snel mogelijk, binnen 1 min, uit te kunnen rukken naar een brand, ongeluk of wat dan ook.
Daarvoor is deze 24 uur’s dienst ooit ontstaan, dag en nacht personeel ter beschikking , snel ter plaatse en goedkoop omdat wachturen wettelijk niet volledig betaald hoeven te worden.
Door een geldtekort wil onze werkgever ons meer uren laten maken tijdens onze aanwezigheid op de kazerne zodat hij dan minder personeel hoeft aan te nemen en zodoende geld kan besparen voor de komende jaren.
Een voorbeeld: in een kazerne beginnen ze om 7 uur s’morgens en stoppen om 22.00, onze collega’s maken zo 12 productieve uren zal ik het maar noemen.
Wij, brandweermensen, vinden dit gewoon onverantwoordelijk, omdat diezelfde mensen die deze uren al erop hebben zitten ook nog moeten uitrukken tijdens de wachturen, dus na 22.00 tot de volgende morgen 7 uur. Brandweermensen die al 12 werkuren erop hebben zitten kunnen een gevaar voor de slachtoffers zijn maar ook voor zichzelf en zijn collega’s. Dit is absoluut onaanvaardbaar en dat willen wij ook niet.
Het gebeurt altijd bij anderen hoor je altijd, totdat het een keer voor je deur staat en geloof me, een ongeluk zit echt in een klein hoekje en soms hoef je er zelf nog niet eens schuld aan te hebben.
Dit werkrooster is gewoon absurd, deze brandweermensen kunnen nooit 100 % fit zijn en dus is het wachten geblazen op ongelukken.
Wij hopen dat het niet bij u zal zijn.
Dit is dus de reden.