Vernieuwende voorstellen voor kosteneffectieve brandweer

  • Klep

    Ik stel voor dat brandweerwagens voortaan niet op de kazerne wachten op een brand, maar net als politieauto's verspreid blijven over hun district. Daardoor kunnen ze veel sneller ter plaatse zijn na een brandmelding en zijn er minder brandweermensen nodig.

    Brandweerlieden kunnen daarbij zonodig wachten in overheidsgebouwen, zoals politiebureaus en ambulanceposten. En 's nachts in scholen, militaire kazernes, ziekenhuizen en bibliotheken. Of ze kunnen wachten in de brandweerauto.

    Laat brandweerlieden assisteren door militairen. Dat kost niks extra, want militairen worden toch betaald en het is een goede oefening voor hen. Militairen kunnen helpen met eenvoudige werkzaamheden, zoals slangen uitrollen en onderhoud van de brandweerauto's. Ook kunnen militairen zonodig brandweerlieden beveiligen tegen geweld met wapenstok, handboeien en pistool. En ze kunnen het publiek op afstand houden bij branden.

    Laat de brandweer assisteren door onbetaalde middelbare scholieren in het kader van een verplichte maatschappelijke stage. De scholieren moeten daarbij kunnen kiezen uit uiteenlopende stages bij verschillende organisaties, zoals daklozenopvang, kindercrèche en toezichtteam op een winkelcentrum. Geef de brandweerstagières eerst brandweercursussen via webvideo's en via een serieus webforum met deskundigen.

    Geef zeer intensieve voorlichting over brandpreventie, brandbestrijding, EHBO en rampenhulp via webvideo's, en via serieuze webfora met deskundigen en via basisscholen en middelbare scholen. Want meeste burgers weten volstrekt onvoldoende over die onderwerpen. En de meeste branden kunnen worden voorkomen.

    Wissel voorlichtingsvideo's uit met veel andere landen voor kostenbesparing en laat die video's onbetaald vertalen door taalstudenten.

    Verplicht in iedere woning rookmelders, branddeken en poederblusser, een boek over brandpreventie, brandbestrijding en EHBO en zonodig brandladders en vluchtmaskers.

    Brandweerlieden kunnen wachttijden benutten voor brandweeronderwijs via MP3-spelers, webvideo's en webfora waarop deskundigen vragen beantwoorden. Deze onderwijsmethoden zijn zeer goedkoop en effectief. Deze onderwijsmiddelen kunnen ook worden gebruikt als brandweerlieden aanwezig zijn bij het gecontroleerd laten uitbranden van een pand, want dat duurt vaak lang en komt regelmatig voor.

    Voor afgelegen branden op platteland moeten permanent helikopters paraat staan met een team dat een beginnende brand kan blussen met poederblussers en dat mensen uit een brandend huis kan redden met gasmaskers.

    Geef die heli's een gecombineerde functie en bemanning: piloot, arrestatieteam-lid, hondengeleider met politie-hond, ambulanceverpleegkundige en drie infanteristen in militaire gevechtskleding. Die heli kan dan ook voor politietaken en gewondenvervoer worden ingezet. De bemanningsleden kunnen uit de vliegende heli afdalen met afdaallijnen en de hond kan afdalen in een korf. Infanteristen zijn heel goedkoop, want worden toch al betaald uit het defensiebudget. Gebruik lichte verkenningshelikopters die zonodig ook kunnen worden gebruikt door het leger. Daardoor kunnen ze worden betaald uit het defensiebudget. Dat geeft dus geen extra kosten.

    Laat brandweerwagens ook eerste hulp verlenen bij gewonden als er geen brand is in afwachting van de ambulance. Daardoor kan er sneller hulp worden geboden dan nu.

    Geef brandweerlieden politiewapens, zodat ze incidenteel de politie kunnen assisteren als er veel incidenten tegelijk zijn. Ook kunnen ze dan zichzelf beter beschermen tegen geweld.

    Streef naar een vrijwillige brandweerman- of vrouw in elke straat, die zonodig een beginnende brand in de eigen straat snel kan blussen met een poederblusser en gasmasker, na het volgen van een brandweercursus. Maak daarvoor reclame.

    Brandweer moet beslist niet bezuinigen op de capaciteit op gebied van massavernietigingswapens. Want deze nucleaire, biologische en chemische wapens kunnen ook worden ingezet door terroristen. En er kunnen op deze gebieden ook rampen voorkomen zonder agressieve opzet.

  • brandjesblusser

    ik geloof dat jij bent doorgeslagen

  • Klep

    Het is geen kwestie van alles of niets. Het lijkt me constructief om per idee inhoudelijk te kijken of het eventueel haalbaar kan zijn, zonodig in sterk veranderde vorm. Ik geef veel nieuwe ideeën, zodat mensen daardoor aan het denken gezet worden en zelf weer heel andere nieuwe ideeën gaan verzinnen. Denk creatief.

    Bijvoorbeeld als ik zeg: “Geef brandweerlieden politiewapens”, dan kun je dat eventueel ook veranderen in: zorg dat er in elk brandweervoertuig voor noodgevallen een paar plastic ‘tie raps’ aanwezig zijn, die zonodig gebruikt kunnen worden als handboeien. Dat weegt niks en kost niks, maar het kan ooit weleens van pas komen als iemand geweld gebruikt of een blusoperatie saboteert. En zorg dat er een wapenstok in het voertuig ligt. Ook dat kost niet veel.

    En wat is er op tegen om brandpreventie-video's op internet te ondertitelen in het Nederlands? Zie de links naar webvideo's onderaan dit bericht.

    Nog meer voorstellen:

    Vervoer in elke brandweerauto een paar kleine knuffelbeestjes en een zak met snoepjes om kleine kinderen op hun gemak te stellen bij een traumatische gebeurtenis. (Mogelijk gebeurt dit al.)

    Vervoer in elke brandweerauto een opvouwbare dierenkooi voor kleine huisdieren en een hondenriem.

    Verplicht dat elke personenauto van burgers een brandblusser aan boord heeft en een brandvluchtmasker. En verplicht een grote brandblusser in alle bestelwagens en vrachtwagens. Bestuurders kunnen dan zonodig snel helpen bij het blussen van autobranden en beginnende branden in woningen en andere gebouwen.

    Verplicht elke brandweerman en politieman bij een brand minimaal een halfgelaatsmasker te dragen dat beschermt tegen asbestvezels en rook. Dus met een gecombineerde filterbus met P3 en A1 filter. Dat vermindert de kans op arbeidsongeschiktheid op lange termijn door longaandoeningen. Bij blootstelling aan veel rook moet door brandweerlieden natuurlijk gewoon perslucht worden gebruikt .

    Stop brandweertrainingen in het oefencentrum in Zweden. Vuur is daar niet heter. Organiseer die trainingen in het midden van Nederland. Dat geeft extra werkgelegenheid in eigen land en voorkomt onnodig tijdverlies en milieuvervuiling door het reizen. En aardolie wordt geleidelijk schaarser.

    Brandweer moet veel meer gebruik gaan maken van digitale simulaties voor opleiding en training. Dat is namelijk effectief en kostenbesparend en voorkomt onnodige milieuvervuiling. Daarnaast zijn natuurlijk ook praktijktrainingen nodig.

    Gebruik zo mogelijk drinkwater bij het blussen van woningen en kantoren. Dat vermindert kans op vervuiling, ook bij onderliggende etages.

    Geef alle brandweerlieden een cursus via webvideo over asbestrisico's bij brand.

    Brandpreventie, brandbestrijding, EHBO en rampenhulp moeten samen een verplicht vak worden op alle basisscholen, middelbare scholen, MBO's en HBO's. Noem dat vak bijvoorbeeld: emergency, noodhulp of veiligheid. Geef dat vak kostenbesparend vooral of uitsluitend via internet.

    WEBVIDEO'S OVER BRANDWEER EN EHBO

    In deze weblink zie je een aantal brandweerinstructievideo's:

    http://www.youtube.com/user/FireEngineering#p/u/0/vuDlM0_Yg3g

    Hier zie je meer dan 1500 gratis webvideo's over brandpreventie:

    http://www.youtube.com/results?search_query=%22fire+prevention%22&aq=f

    Bijna vierduizend webvideo's over brandbestrijding

    http://www.youtube.com/results?search_query=%22fire+fighting%22+&aq=f

    Duizenden gratis webvideo's over EHBO:

    http://www.youtube.com/results?search_query=%22first+aid%22&aq=f

  • Klep

    Europese rampenbrigade is nodig

    Er moet een speciale rampenbrigade komen, ongeveer zoals vroeger de BB. Die organisatie moet in elke provincie een magazijn hebben met rampenhulpgoederen en kan ook helpen bij grote branden, grote ongelukken, voorlichting over rampen en het organiseren van grote rampenoefeningen voor burgers. Ook daarbij kunnen tieners een verplichte stage lopen.

    De volwassen medewerkers van die rampenbrigade kunnen ook worden ingezet bij buitenlandse rampen. Rijke landen kunnen daarvoor een verzekering bij ons afsluiten, arme lande helpen we gratis.

    Ik zal dit plan hieronder toelichten. Een zeer grote ramp kan ook in Nederland gebeuren, bijvoorbeeld door grote overstroming of nucleair ongeluk. Geef alle burgers daarom uitgebreide praktische cursus via massamedia over voorbereiding op zo’n ramp.

    Burgers moeten zich daarbij de eerste vijf dagen zelfstandig kunnen redden (ook ’s winters), gewonden kunnen helpen en leren om zich snel onderling te organiseren. Organiseer daartoe ook jaarlijks feestelijke rampenoefening per straat op koninginnedag.

    Organiseer Europese multifunctionele militaire rampenbrigade, met vestigingen bij alle grotere steden. Die rampenbrigade moet als er geen ramp is politie, brandweer en ambulances assisteren bij grote evenementen, grote ongelukken, branden, criminaliteitsbestrijding en relbestrijding.

    Bekostig die rampenbrigade deels uit bezuinigingen op de bestaande niet-militaire hulpdiensten en deels uit defensiebudget.

    Tieners moeten maand lang full-time onbetaald sociale stage lopen bij die rampenbrigade na uitgebreide internet-cursus daarover. Ze moeten ook kunnen kiezen voor andere nuttige sociale stages, zoals eenzame bejaarden in eigen straat bezoeken.

    Geef die rampenbrigade pistool, transportbusjes, kleine terreinauto’s en kleine helikopters waarmee ze snel in heel Europa kunnen worden ingezet.

    Ook buiten Europa moeten ze zonodig snel helpen door hun transportbusjes en hulpgoederen te transporteren met vrachtvliegtuigen.

    De huidige Nederlandse legereenheden hebben te weinig rampen-expertise en te weinig kennis en vaardigheden voor assistentie van civiele hulpdiensten. Ze zijn namelijk te eenzijdig gericht op zwaar militair geweld, zoals bestrijding van pantservoertuigen.

    Voer dienstplicht in voor rampenbestrijdingsdienst

    Afgelopen vijf jaar heeft ministerie van Binnenlandse Zaken gelukkig veel verbeterd in Nederland op gebied van rampenvoorbereiding. Toch loopt Nederland op gebied van rampenvoorbereiding nog enorm achter bij veel andere landen, zoals Amerika, Canada, Engeland, Duitsland, Zwitserland en Israël.

    De BB (Bescherming Bevolking) was in jaren vijftig een grote Nederlands overheidsorganisatie met veel vrijwilligers, gericht op bescherming van burgers tegen rampen.

    Nederland loopt grote risico’s op massale ramp, door allerlei oorzaken, zoals lage ligging (overstroming), chemische transporten door dichtbevolkte gebieden en kerncentrales in ons land en in buurlanden.

    Daarom moet voormalige BB worden heropgericht, volgens de meest recente inzichten en in Europees verband. Daarvoor moet sociale stage worden ingevoerd voor tieners op gebied van rampenbestrijding. Dat heeft ook algemeen vormende waarde voor de deelnemers die ook op andere gebieden nuttig is.

    VRIJWILLIGERSORGANISATIE VOOR RAMPENBESTRIJDING

    In onderstaande webvideo praten rampen-experts over vrijwilligersorganisatie voor rampenbestrijding. Zie ook de andere video’s rechtsonder het videobeeld over ‘disaster preparation’.

    ‘Disaster Preparedness: Disaster Volunteerism’, University of California Television, 2009.

    http://www.youtube.com/watch?v=nXoyOH5RVXk

    www.youtube.com/watch?v=nXoyOH5RVXk

    WEBSITES OVER DISASTER PREPAREDNESS

    http://www.google.nl/search?hl=nl&lr=lang_en&safe=off&client=firefox-a&tbo=1&channel=s&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&tbs=qdr%3Ay%2Clr%3Alang_1en&q=personal+disaster-preparation+%22disaster+preparedness%22+prepare&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

    www.google.nl/search?hl=nl&lr=lang_en&safe=off&client=firefox-a&tbo=1&channel=s&rls=org.mozilla%3Anl%3Aofficial&tbs=qdr%3Ay%2Clr%3Alang_1en&q=personal+disaster-preparation+%22disaster+preparedness%22+prepare&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

  • L1

    Tjonge jonge. Als we met z'n allen ook nog op moeten draaien voor de gevolgen van langdurig werken bij de brandweer………..

    L1

  • fireflash

    Hoi Klep.

    Ik weet niet van wat voor een planeet jij afstamt, maar zeker niet van deze aarde.

    Jij bedenkt een hoop dingen die absoluut niet uitvooerbaar zijn.of praktisch niet uivoerbaar zijn.

    Ik zou zeggen ,want je naam zegt het ook al: hou toch gewoon je klep, en ga anders samen met L1 ergens in het oostblok wonen.

    Gegroet

  • Fred

    Klep, misschien kun je beter gaan praten met mensen die je wel serieus nemen. Op dit forum zitten alleen hardcore, echte, stoere, die-hard ‘we doen het al 100 jaar zo, dus we blijven het tot het eind der tijden zo doen’-brandweermannen. En vrouwen. Maar ik denk vooral mannen. Die houden niet zo van veranderingen en out-of-the-box denken, behalve als het om nieuwe blusapparatuur gaat, mits de werking in een halve oefensessie is uit te leggen. want anders kost het weer zoveel tijd. een groot deel van je voorstellen is wellicht verre, verre toekomstmuziek (of die muziek mooi of lelijk is, is natuurlijk subjectief, trouwens), maar er zitten ook interessante suggesties tussen.

  • mike-4

    ben het helemaal eens met Klep, brandweer kan op alle fronten een stuk goedkoper, en net wat fireflash zegt “we doen dit al 100 jaar”, dus is het allemaal achterhaalt en tijd voor verandering zodat de brandweer efficient en goedkoop kan werken, neem het voorbeeld aan de politie en ambulancedienst die doen veel meer ritten met heel wat minder voertuigen.

  • L1

    Het is in ieder geval iemand die ideen op tafel legt. De rest van de brandweerlui is angstvallig stil. Bang voor hun hachje of dat er op hun functie wordt bezuinigd.

    Met vr gr L1

  • ikke

    Ik denk niet dat dat gaat werken mike-4.

    Zoals ik in mijn ervaring erken, moeten wij regelmatig wachten op de ambulance, ook al zit er spoed bij, die mensen doen ook hun plicht maar kunnen niet overal tegelijk zijn en dat mag, vind ik , niet ten koste gaan voor de burger.

    Ze moeten niet gaan bezuinigen op de brandweer, laten ze maar eerst gaan kijken naar de directeuren die veelte veel verdienen. NIET OP DE HULPDIENSTEN GAAN BEZUINIGEN, DIT KOMT NIET GOED.

    Zo kun je toch niet met 4 man op een TS. Ik kan me dat niet voorstellen, de veiligheid van de brandweerlieden moeten ook gewaarborgd zijn, mocht je op zoek gaan naar vermiste burgers in een brandend huis. En als je dubbel laat aanrijden, kost dat ook weer geld. Nee jongens, ze zitten mooi in de knoei daar, bij de kabinet.